Fényeslitkei Református Egyházközség

Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága. (Zsoltár 119,105)

Dr. Pálhegyi Ferenckoncertplakat

Pszichológus, családgondozó, nyugalmazott tanár, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat vezetője, a Biblia és Család című lap főszerkesztője, 1999-ben Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki.

„A Bibliában benne van minden, amire életünkben szükségünk van. Szerintem a humanista pszichológiának és pedagógiának részben igaza van, de az egész embert nem látja. A Biblia természetesen nem pszichológiai szakkönyv, ugyanakkor nagyon mély emberismeretet tartalmaz. Nem csak az van benne, hogy hogyan működik az ember lelki élete, hanem az is, hogy honnan jött az ember, és hová tart. Ezen felül etikai iránymutatást is ad, amit a pszichológia önmagában nem nyújt. A pszichológiából megtanulhatom, hogy hogyan működik az ember lelki élete, de etikai iránymutatás nélkül nem tudok élni. Éppen ez hiányzik a mai társadalomból, pedig óriási szükség lenne rá. Ezért fel kellene újra fedezni a Bibliát. Azt látom sok kollegánál súlyos hibának, hogy a pszichológia életfilozófiává vált számukra, vagyis a pszichológia lett a vallásuk. Az én életfilozófiám a Bibliában van, a pszichológia pedig segít jobban megérteni az embereket, magamat is.” „Nem az a rossz házasság, ahol nincs konfliktus, hanem az, ahol nem küzdenek a kapcsolatokért és egymásért”

Fassang László orgonaművész

A világ legrangosabb orgonaversenyeinek győzteseként és díjazottjaként Fassang László generációjának egyik legsokoldalúbb orgonaművésze. Tevékenysége fókuszában a klasszikus orgonairodalom megismerése és megismertetése áll. Ennek jegyében világszerte koncertezik, tanít és ismeretterjesztő előadásokat tart, melyek során az orgona sokoldalúságát és irodalmának gazdagságát igyekszik a tanítványokhoz és a közönséghez minél közelebb hozni. Fontosnak tartja a történelmi orgonák megóvását és szakszerű gondozását, melynek elősegítésében aktívan részt vesz. Kivételes adottságokkal rendelkező improvizáló művészként és billentyűs játékosként érdeklődése a csembalótól a forte-pianón és zongorán keresztül egészen a Hammond orgonáig terjed. Klasszikus kamarazenei formációk mellett rendszeresen részt vesz világzenei és jazz produkciókban. Kitüntetéses diplomáit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Párizsi Conservatoire-on szerezte. Tanulmányait megszakítva 2000-ben egy évet töltött Japánban, ahol a Sapporói Koncertterem rezidens orgonistája volt. Versenygyőzelemei közül kiemelkedik a 2002-es Calgary improvizációs aranymedál és a 2004-es Chartres-i interpretációs nagydíj és közönségdíj. 2004 és 2008 között a spanyolországi San Sebastian Zeneművészeti Főiskolán improvizációt tanított, ezt követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona tanára lett. Tanári tevékenysége mellett rendszeresen részt vesz nemzetközi orgonaversenyek zsűrijében. Rendszeresen koncertezik Európában, Észak-Amerikában és a távolkeleti országokban, emellett lemezei jelentek meg Magyarországon, Japánban, Franciaországban és Németországban. A Művészetek Palotája orgona koncertsorozatának művészeti vezetője. Tevékenységét 2006-ban Liszt díjjal és Príma díjjal, 2013-ban Gramofon díjjal ismerték el. 2014 őszétől Philippe Lefebvre Notre-Dame orgonista utódaként a Párizsi Conservatoire-on tanít billentyűs improvizációt.

Rohmann Ditta csellóművész

Csellóművész, feleség, anya. 7 éves kora óta csellózik, első önálló koncertjét tizenegy évesen adta Bostonban. 10 évesen Bostonban a New England Conservatoryban tanult egy évig Suren Bagratuninál, majd 1995 és 2005 között a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendéke volt, előbb az előkészítő tagozaton Kertész Ottó osztályában (4 évig), majd Perényi Miklós növendékeként. 2005-ben kitüntetéses művész-tanári diplomát szerzett. 2005-től 2007-ig a zürichi opera zenekarában játszott ösztöndíjasaként miközben a Bázeli Zeneakadémián Ivan Monighetti növendékeként 2007-ben ismét kitüntetéssel előbb ún. koncert-, majd 2008-ban szólistadiplomát kapott. Mostanában vette fel J.S. Bach 6 szóló csellószvitjét a Hungaroton gondozásában. Díjai közül a lipcsei Bach-versenyen nyertekre a legbüszkébb. 2009 óta a Debreceni Egyetem elhivatott tanára és doktoranduszjelölt a Zeneakadémián. Gyerekkora óta koncertezik, Európát, Ázsiát és Amerikát is megjárta zenészként. Szívesen játszik önálló esteket, kamarazenél, és szólistaként is fellép hazai zenekarokkal.