Fényeslitkei Református Egyházközség

Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága. (Zsoltár 119,105)

Egyházközségünk ékessége az Árpád-kori műemléktemplomunk, mely az 1200-as évek közepén épült román stílusban. A település legrégebbi építészeti emléke a falu legrégebbi utcájában áll. Már a község mellett elhaladó 4. sz. főútvonalon suhanva is azonnal szembe tűnik szinte bástyaszerű tornya és hajójának fehérsége.

A homlokzatból félig kilépő hármas tagolású, román stílusú torony 35 méter magas, melynek négy oldalán egy-egy fiatorony áll. Ezek a fiatornyok leginkább a kalotaszegi templomok jellegzetességei. A toronnyal harmonizáló ugyancsak román stílusban épült hajót 1831-ben megmagasították és megszélesítették, így jelenleg kb. 350 fő befogadására képes. Érdekessége, hogy ajtaja nem a főútra nyílik.

A templomba belépve szemünk elé tárul a faragott és aranyozással gazdagon díszített szószékkorona.

Az elmúlt tíz év során sikerült elvégeznünk templomunk teljes külső és belső felújítását, valamint a templomkert parkosítását. Ennek eredményeként egy gyönyörűen felújított, impozáns környezetben tisztelhetjük az Urat.

Gyülekezetünk régi álma valósult meg, amikor 2005-ben a templomtorony bádogfedését zsindelyre cserélhettük, a hajóra pedig cserépfedés került. Így sikerült visszaállítanunk a templom eredeti állapotát.

A toronyból remek kilátás nyílik a településre. Szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe, aki indíttatást érez az iránt, hogy harminc méter magasságból csodálja meg a település szépségét, vagy éppen saját otthonát.

Gyülekezetünk másik nagy álma is a megvalósulás fázisába érkezett, ugyanis folyamatban van egy új, 17 regiszteres mechanikus orgona építése, amely mára kb. félig készült el, de már így is lélekemelő a hangzása.