Fényeslitkei Református Egyházközség

Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága. (Zsoltár 119,105)

A családi hét esti előadóinak rövid bemutatása

Dr. Veres Sándor és Judit pszichológusok

Veres Sándor és felesége, Judit hosszú évek óta segít a különféle kapcsolatok útvesztőiben elakadt embereknek. Munkájuk során gyakran tapasztalják: a problémák mélyén sokszor az rejlik, hogy nem tudjuk jól, helyesen szeretni egymást. Hogy mi lehet ennek az oka? A pszichológus házaspár a közelmúltban egy előadásban erre a kérdésre kereste a választ. A Veres házaspár őszintén beszélt a saját életükben átélt konfliktusokról is, tudva, hogy példájukkal segíthetnek a hasonló helyzetben lévőknek. Judit elmondta, hogy egy kritikus helyzetben férje felhívta, és nyugodt, de meglepően határozott hangon mondta: „Döntsd el, mi a fontosabb: a munkád vagy a családod!” Juditot szíven találta ez a kérdés, hiszen különösen fontos volt neki a hivatása, ám ez a férjével való – akkor éppen meggyengült – kapcsolata rovására ment. Sándor ekkoriban a negyven és ötven év közötti férfiak szinte „programozott” krízisét élte meg, és depresszióval is küzdött. A házaspár ebben az időben még nem ismerte Istent, így barátok, szakember segítségét kérték a helyreálláshoz. Az igazi megoldást azonban Isten hívása jelentette számukra, amikor Sándor egy evangélizáción meghallotta a Jónásnak mondott mondatot: „Mi van veled, hogy ilyen mélyen alszol?” Isten ezek után kiemelte a mélységből, megújította egymás iránt érzett szeretetüket, és szolgálatba állította őket. Így át-élve a házassági és önértékelési krízist és Isten erejét megtapasztalva, meggyógyulva tudnak segíteni másokon, akik hasonló helyzetbe kerültek.

Dr. Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere

Már huszonévesen szép karriert tudhatott a háta mögött: A Független Kisgazdapártban Torgyán József első embere volt, parlamenti képviselő és az Országgyűlés legfiatalabb jegyzője. Később, a 2002. évi választások után megtört az addig szépen ívelő politikai pályafutása, kipottyant a Tisztelt Házból és nem tudta, mit kezdjen az életével. A fényes parlamenti évek után tragédiaként élte meg, hogy vissza kellett költöznie szülőfalujába, sőt a felesége is elhagyta. Ott állt egyedül és munka nélkül.

( Hogy hogyan talált egymásra újra a pár, azt a református templomban tartandó előadásán biztos elmeséli!!!)
Molnár Róbert ma Kübekháza polgármestere. Amit évekkel ezelőtt szakadéknak érzett, mára átértékelődött és tudja, hogy a mélységnek megvan a helye az életében. Kívülről szemlélve szinte meseszerű a férfi története. Kalandját, megtérését a közelmúltban megjelent Egy politikus, akit rabul ejtett Isten című könyvében meséli el.

(A könyv akciós áron gyülekezetünkben is megvásárolható!)

Cikk a Parókián: http://www.parokia.hu/hir/mutat/2436

Bemutató videók:

Levente Péter és Döbrentey Ildikó

Levente Pétert a Zsebtévé adásaiból ismerhetjük, régen Ő volt az ország Móka Mikije, mára a gyermek és felnőtt lelkek tanácsolója, aki 40 évesen érett felnőtté válva (s ez az érés elmondása szerint még ma is tart) megtalálta önmaga létének, s az emberi kapcsolatainak az értelmét. Azért pedig, hogy az Isten lényében, s az emberben kiábrázolandó titkok ebben a múló világunkban gyümölcsöző kapcsolattá nemesedjenek, magatartáskultúrát tanít éretlen, de érni vágyó felnőtteknek.

Döbrentey Ildikó az Égből pottyant mesék kitalálója, meseíró. Az utóbbi években több verseskötete is megjelent, imádságoskönyve igen népszerű a keresztyén könyvesboltokban.

A gyermekekkel való munkájuk célját így fogalmazzák meg: „a lélek felől közelítő nemesedés, utódaink felvértezése az aljasodás és a cinizmus kísértései ellen”

Bemutató videó:

Mónus Albert üzemmérnök és hitoktató felesége Saci

A feleség így emlékszik vissza gyerekkorára: „Egy bányászvárosban nőttem fel ahol teljes ateizmus vett körül. Templom nem volt, az iskolában is „Jó szerencsét” köszöntünk. Én pedig nem is gondoltam Istenre, hiszen akkori fejemmel úgy véltem, hogy az ember életét úgyis a szerencse irányítja” Albert vallásos családban nőtt fel Dögében, de a templomba járás csak formalitás volt számára. Templomi esküvőjük csak szülői kívánság miatt volt megtartva. Aztán a munkát hajszoló, és a karriert építő család átélte a kilátástalanság, és a betegség próbatételeit is. Azt, hogy miként vált számukra mégis fontossá, és nemcsak formálissá a hit, valamint a Jézus Krisztusban nyert megújult élet, azt gyülekezetünk előtt személyes példájukkal erősítik majd meg.