Fényeslitkei Református Egyházközség

Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága. (Zsoltár 119,105)

A Bolyki Brothers négy testvér (András, György, László és Balázs) acapella produkciója. Több mint húsz éve dolgoznak együtt, és mára a komolyzene, a pop, valamint a jazzvilág is számon tartja, és értékeli munkájukat. Az együttes tagjai képzett zenészek. Brácsa, cselló és klarinét szakon végeztek, és aktív résztvevői a nemzetközi komolyzenei életnek is.

A Bolyki Brothers produkciója hangszeres kíséret nélküli, úgynevezett acapella show. Az előadásban pop, jazz, gospel, és saját szerzeményű darabok szólalnak meg sok humorral, angolul és magyarul. Különleges hangzásélményt nyújt a basszus és ütő hangszerek megszólaltatása emberi hangon, valamint a szólista virtuozitása és hangszerutánzatai (trombita, szólógitár és egyéb hangszerek). 38 Joe Murányi, Louis Armstrong utolsó klarinétosa mondta róluk: „Ezek a fiúk mindenből viccet csinálnak, kivéve a zenét.”

A cappella együttesként először húsz éve léptek színpadra egy németországi fesztiválon. Az akkoriban a Zeneakadémián és a Bartók Konzervatóriumban hangszeres tanulmányaikat végző testvérek az éneklést amolyan tréfás zenei kirándulásnak tartották. A német szervezők viszont egyáltalán nem: a következő években mintegy száz koncertet adtak Németország szerte. Eközben Magyarországon is egyre népszerűbbek lettek, teltházas koncerteket adtak többek közt a Millenáris Teátrumban, a Zeneakadémián, a Kongresszusi Központban, a Művészetek Palotájában és a Budapest Sportarénában. Egyedülálló hangzásuk, magával ragadó humoruk és legendás színpadi jelenlétük hamarosan az ország legkiemelkedőbb zenei formációi közé emelte őket. Univerzális zenei nyelvezetükre jellemző, hogy amellett, hogy szívesen látott vendégei televíziós show-műsoroknak, jazzfesztiváloknak és stadionokban rendezett könnyűzenei koncerteknek, hatalmas sikerrel lépnek föl egyházzenei rendezvényeken éppúgy, mint a Bartók Rádió élő műsoraiban, vagy olyan rangos zenei eseményeken, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Miskolci Operafesztivál.

Három lemezük jelent meg (The Fruit of the Spirit – 2002, Hová mész te kisnyulacska? – 2003, Power – 2009), és további két lemezt készítettek külföldi kiadók számára. Amerika legnagyobb gospelkiadója (Daywind Records) felkérésére részt vettek a legendás Ira Stanphill emlékalbumának elkészítésében is. Olyan művészekkel szerepeltek együtt, mint a The Cathedral Singers és az azóta elhunyt Johnny Cash.

Az együtteshez 2008-ban csatlakozott Havas Lajos, aki szakmai tudásával és emberi karakterével is kiválóan helyt áll a Bolyki Brothers világszínvonalú munkájában.

(forrás: www.bolyki.hu)

A Bolyki Brothers tagjai:
Bolyki András – bariton
Havas Lajos – tenor
Bolyki László – basszus
Bolyki Balázs – kontratenor

Budapesti Fesztiválzenekar , Erkel Ferenc Kamarazenekar, Joe Murányi, Al Di Meola, Johnny Cash, Zsédenyi Adrienn, Illényi Katica, Kelemen Barnabás, Charlie után most velünk énekelnek!