Fényeslitkei Református Egyházközség

Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága. (Zsoltár 119,105)

Szerző: admin Dátum: 2012. augusztus 30.

Engelhardt Katalin paralimpikonnal Hegedűs Márk beszélget

Több olyan versenyt felidéz, ahol számára érthetetlenül jó teljesítményt produkált, szerinte Isten és az édesanyja adott ehhez erőt. Most azonban úgy érzi, teljesen összezavarodott, édesanyja nemrég meghalt, ő pedig feláll a rajtkőre és úszni kell.

Fekete Zsuzsa írása.

Fotók: Kalocsai Richárd

forrás: http://parokia.hu

 

 

4200 versenyző, 165 nemzet képviseletében méri össze tudását a ma kezdődő XIV. nyári paralimpiai játékokon, Londonban. Magyarországo hogy előbb vagy utóbb meg foga tenni, de nem sürgeti azt.
– Ha az élet elénk hozza, igent fogunk rá mondani, de nem tennénk érte semmit – fogalmaz, aztán hozzáteszi: édesanyja halála rádöbbentette, nem biztos, hogy mindig „van még idő mindenre”. Azóta határozottan él benne a régóta gyökerező elhatározás: meg fog keresztelkedni.
– Nekem a reformátusok a legszimpatikusabbak – feleli az úszónő arra a kérdésemre, hogy miért éppen a kálvinistákhoz szeretne tartozni. Hozzáteszi: nagynénje és unokatestvére véleményét is kikérte, ők is ebbe az irányba terelgették, érthető módon, hiszen mindkettőjük gyakorló református.

Lelki zűrzavarral az olimpiára
Arról is kérdezem Katát, hogyan készül a paralimpiára az edzéseken túl. Azt mondja, ha négy évvel ezelőtt kérdezem ezt tőle, precíz, összeszedett folyamatról tudna mesélni. Most azonban tologatta maga előtt a feladatot, hogy szembe kell néznie az verseny terhével. Ő is – mint sokan mások – azt a szemléletet képviselik, hogy „amire nem gondolok, az nincs is”.
Kata elárulja, ahogy az olimpia záróünnepségét nézték úszótársaival, áthasított bennük az érzés, hogy egy hónap múlva már ők is túl lesznek a záróünnepségen.
– Belül ürességet éreztem, és azt szerettem volna, ha lenne még két hónap, hogy fel tudjak készülni lelkileg is. Azóta tudatosan elkezdtem futni magam után, mert foglalkoznom kell ezzel a kérdéssel. Anyukám halála óta kavarognak a dolgok bennem, nem tudom, mire leszek képes, hogy tudok majd fejben teljesen ott lenni. Fizikálisan mindent megtettem, de lelki oldalon zűrzavar van bennem. Számomra is új helyzet, hogy ilyen lelki háttérrel utazom el az olimpiára. Fontos, hogy legyen pár órám az edzőtábor után, hogy átgondoljam a dolgaimat, hogy úgy készüljek fel, hogy eredménye is legyen.
– Félsz így elutazni? – szögezem Katának a kérdést. Határozottan, magabiztosan mondja, hogy mindezek ellenére nincs benne félelem a paralimpiával kapcsolatban.

Egyenes, de rögös út
Engelhardt Katalin jelenleg az ötödik helyen áll az aktuális világranglistán, fő száma az 50 méteres pillangóúszás. Ezen kívül még négy számban indul, ezek a 200 vegyes, a 100 mell, a 100 gyors és az 50 gyors. Szeretne legalább három-négy döntőbe bekerülni és ott, az első hat hely valamelyikén végezni, a lehető legjobban úszni.
– Mindez Londonban fog eldőlni, sok mindentől függ a végeredmény. Az a nyolc ember, aki a döntőbe jut, ugyanúgy felkészült, mint én.
Kata hozzáteszi: nüanszokon, akár egy benyúláson is múlhat egy-egy érem vagy helyezés sorsa. A tapasztalat azonban a magyar úszónő malmára hajtja a vizet, hiszen öt olimpia, valamint számos országos és világverseny van már mögötte. Tizennyolc éve versenyúszó. Hat éves kora óta úszik, gyerekkorában a Mozgásjavító Általános Iskolába is járt Budapesten, a Mexikói útra. Itt tanult meg úszni, itt vált élete meghatározó részévé a sport, és itt mondták neki először, hogy tehetséges. Innen – ahogy fogalmaz – egyenes, de rögös út vezetett a sikerekig.

A medencében és a startkövön
Beszélgetésünk után elbúcsúzom, hagyom Katát egy kicsit regenerálódni. Az interjút a pihenőidejéből szorította ki, edzői, akik pályafutását egyengetik, azt hiszem, nem nézték ezt jó szemmel. Persze érthető, hiszen kellő pihentség kell ahhoz, hogy a versenyző hozni tudja a tőle elvárható eredményeket. Katának megígérem, megnézem az edzésüket. Egy óra múlva már az uszodában találkozunk. Folyik a felkészülés, az egész magyar paralimpiai úszócsapat a vízben van. Kata épp pillangóúszásban szeli át a hódmezővásárhelyi medencét.
Kicsit később a rajtot gyakorolják, felváltva. Katára kerül a sor, az edzője tanácsokkal látja el, mestere, Szabó Álmos azt mondja, csak úgy fejezheti be az edzést, ha ugrik egy igazán jót. Az úszónő elrugaszkodik a startkőről, tökéleteset rajtol, edzője megdicséri. Jöhet a megérdemelt pihenés – aztán a paralimpia.

 

 

Engelhardt Katalin paralimpiai érmei:

1992, Barcelona, 50 m pillangó – ezüstérem
1996, Atlanta, 4×50 m vegyes úszás – aranyérem
1996, Atlanta, 50 m pillangó – bronzérem
1996, Atlanta, 200 m vegyes úszás – bronzérem
2000, Sydney, 50 m pillangó – bronzérem
2004, Athén, 50 m pillangó – bronzérem

Ekkor szurkolhatunk Engelhardt Katalinnak:

50 m gyors, előfutam: augusztus 30., 11:32, döntő: 20:14,
200 m vegyes, előfutam: augusztus 31., 11:33, döntő: 20:09,
100 m mell, előfutam: szeptember 4., 10:48, döntő: 19:16,
50 m pillangó, előfutam: szeptember 7., 11:08, döntő: 19:16,
100 m gyors, előfutam: szeptember 8., 10:30, döntő: 18:41.

A Paralimpiát élőben nem sugározza a közszolgálati média. Összefoglalókat az M1-en, délelőtt általában 11 óra körül, míg az M2-n (általában) 21:20-tól, hétvégén 20:10-től láthatunk majd. A Magyar Televízió kettes csatornáján futó műsor élőben jelentkezik majd Londonból, általában egy-egy vendég szereplésével. A Kossuth Rádió napi sportadásaiban (hétköznap 19:05–19:25 és 22:20–22:30, hétvégén 17:50–18:00, 19:05–19:30, 22:20–22:30), valamint a Krónikában számol be a paralimpiáról.
Élőben – angol vagy spanyol kommentárral – a paralympic.org honlapon, 5 csatornán keresztül lehet követni az ötkarikás játékok eseményeit.
Magyar nyelvű paralimpiai anyagokért érdemes még figyelni a DigiSport adásait is. A sportcsatorna saját stábbal van jelen Londonban

prevent propecia vitamin